BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

måndag 18 februari 2013

Pass 3.1 Vecka 1 , och periodisk fasta

Uppvärmning 
"Staplers" som vi nu bestämt att vi kallar dem. Även beskrivet som höftböjarstretch med bålrotation. Läst i Styrkelabbets e-bok med rörlighetsträning. 
 
Hantelpress
11 kg x 10, 10, 10, 10, 10
Upplevde hantlarna som väldigt tunga när jag hämtade dem, men seten gick jättebra. Får definitivt höja till 12,5 nästa vecka. 
 
Squats
20 kg x 5
50 kg x 2
Bara för att känna efter. Kändes bra i svanskotan, som tur var. Funderar på att lägga till detta i schemat.

Negativa chins
2, 2 
Så jäkla jobbigt. Om första reppen tar sex sekunder tar den andra 1,5 sekund. Jag tömmer mig helt! 

Latsdrag
30 kg x 10
20 kg x 10 
La till detta för att få lite blodcirkulation efter chinsen. 


Periodisk fasta 

Jag har läst om periodisk fasta. Första gången jag hörde talas om det lät det outrageous och nåt för fantatiker eller masochister. Men sen har Sofia (min vän paleo-nörden) berättat om det ur återhämtningsperspektivet, och så har jag läst om det i LCHF-bloggar som förespråkar det som ett historiskt sett naturligt sätt för människan att inta sina måltider. Det finns olika upplägg, från 16 timmars fasta som i princip bara handlar om att hoppa över frukosten, upp till 36 timmar (finns säkert värre). 
I korta drag: vid fasta befinner sig kroppen i en energiförbränningsfas och blir som allra bäst på att använda lagrat fett som energikälla. Som när man äter LCHF, men optimalt. Dessutom ökar omsättningen av tillväxthormon tack vare den minimala förekomsten av insulin, så man kan helt enkelt bli starkare.

Efter måltiden jag åt igår vid 17:30 bestämde jag mig för att inte äta förrän efter träningen dagen efter. Det blev 22 timmar utan kalorier, jag drack vatten som vanligt och tog en kopp kaffe imorse. Den koppen innehöll en klick kokosfett också, för jag har förstått att fett inte påverkar det hormonella gensvaret av fastan. 

Och hur mådde jag? Mest var jag orolig för hur det skulle bli. På kvällen var jag orolig, "kommer jag somna när jag är hungrig?" och på morgonen var jag orolig att jag skulle vara på dåligt humör, och mitt på dagen funderade på om jag alls skulle orka till gymmet, och självklart hur det skulle gå med själva träningen. Inget av detta besannades.
Att jag somnade hungrig måste ha varit ren tur, för hunger brukar vara ett recept på att inte kunna somna. Morgonen och förmiddagen gick bra, det kurrade i magen och jag kände mig inte precis stark och energisk men långt ifrån utslagen. Jag kände mig nyfiken på hur det skulle gå på gymmet, jag var darrig både på hand och i benen när jag väl var där. Jag valde hantlar till min hantelpress och alla kändes dötunga... Men seten klarade jag galant! Tungt, men helt utan svårighet. Mellan seten, dock - svag och darrig. Ingen övning failade jag, eller tyckte det kändes som något utöver det vanliga. 
Min slutsats är att hunger är något även jag kan handskas med. Om man har bestämt sig för att inte äta klarar man av konsekvenserna bättre, än om man är hungrig pga dålig planering. Det är nog också en otroligt stor skillnad mellan att köra en fasteperiod när kroppen redan klarar sig utan kolhydrater (tack vare LCHF-kosten) och att göra det när kroppen förväntar sig täta och regelbundna doser socker.
Jag gjorde detta för de positiva effekterna på fettförbränningen och muskeltillväxten, men också för att utmana min rädsla för att vara hungrig och bevisa att det mesta sitter i huvudet.

Kommer testa igen!

0 kommentarer: